USTANOVLJENA NAGRADA „MILOSRDNA SESTRA – DARJA ALEKSANDROVNA KOROBKINA“ ZA NAJBOLJU MEDICINSKU SESTRU-TEHNIČARA U SRBIJI

Beograd, 04. oktobar – Sinoć su u Ruskom domu u Beogradu u organizaciji Fondacije ”Zajedno za osmeh” dodeljene nagrade za najbolje medicinske sestre-tehničare iz primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, čime je ustanovljena nagrada ”Milosrdna sestra – Darja Aleksandrovna Korobkina”.

”U želji da sećanje na Darju živi, ustanovili smo nagradu za najbolje medicinske sestre – tehničare iz primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite u Republici Srbiji. Nagrada će poneti ime Milosrdna sestra Darja Aleksandrovna Korobkina. Ovim želimo da istaknemo požrtvovanost, hrabrost i ljubav Darje prema drugima, ali i da istaknemo medicinske sestre – tehničare čiji trud, zalaganje, požrtvovanost i hrabrost u nekim odlukama, delima podsećaju na Darju Aleksandrovnu Korobkinu. Medicinske sestre – tehničari su neizostavan i vrlo bitan član multidisciplinarnog tima. Sestrinska profesija je naročito u poslednje vreme došla do izražaja, u vreme velikih ličnih, moralnih i profesionalnih iskušenja. Pandemija korona virusom je pokazala da bez adekvatne nege, stručnosti i požrtvovanosti medicinskih sestara ni pozitivan ishod ne bi bio tako brz i ostvariv”, rekao je Petrović.
On je takođe dodao da nagrada nosi ime po ruskoj bolničarki Darji Aleksandrovnoj Korobkinoj koja je poginula na planini Gučevo, nedaleko od Loznice, u Prvom svetskom ratu.
”Ova nagrada podseća nas na hrabrost ruske bolničarke Darje Aleksandrovne Korobkine koja je ne žaleći svoj život lečila srpske ranjenike na prvoj liniji fronta. Sa neviđenom odvažnošću, nadserijskom hrabroću, zadivljujućim požrtvovanjem previjala je naše vojnike i pokazala ogromnu ljubav prema srpskom narodu”, objašnjava Petrović i dodaje da je ovo još jedan primer snažnih i neraskidivih veza srpskog i ruskog naroda.
Ovogodišnji i prvi dobitnici nagrade su:

1. Radenko Svetozarević iz Doma zdravlja ”dr Ljubinko Đorđević”, Svrljig, iz primarne zdravstvene zaštite
2. Saveta Bajić, iz Opšte bolnice Kikinda, iz sekundarne zdravstvene zaštite i
3. Slobodanka Zelić iz odeljenja za transplantaciju Klinike za hematologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije iz tercijarne zdravstvene zaštite.
Nagradu od 10 dana plaćenog boravka na Zlatiboru donirala je Opština Čajetina.
Dodela nagrada održana je u Ruskom domu u Beogradu, a pored brojnih gostiju, pripadnika struke, prisustvovali su i predstavnici Ambasade Ruske Federacije, Ruskog centra za nauku i kulturu u Beogradu, Srpskog odeljenja Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, Ruske humanitarne misije i Foruma pacijenata Srbije.